Psiholog Iuliana Condrea

incurajare, acceptare, sustinere

Cadre terapeutice

picjumbo-com* Terapia individuală este un demers care presupune relaţia faţă în faţă dintre terapeut şi client, şi constă în întâlniri periodice cu o constantă şi o frecvenţă stabilită de comun acord la primele consultaţii.
Relaţia terapeutică se bazează pe empatie, acceptare şi înţelegere din partea terapeutului către clientul sau.
Şedinţele de terapie se desfăşoară într-un mediu confidenţial şi sigur, iar timpul consultaţiei este un timp alocat în întregime şi necondiţionat clientului.
Problematici care pot fi abordate în terapia individuală:
~ anxietate: anxietate generalizată, atacuri de panică, agorafobie, fobii simple, fobie socială;
~ apatie, tristeţe, agitaţie, simptome depresive;
~ dificultăţi de comunicare, relaţionare, adaptare;
~ dificultăţi în luarea deciziilor;
~ managementul stresului la locul de muncă;
~ pierderea unei persoane dragi, divorţ, separare, doliu;
~ retragere din viaţa socială;
~ toleranţă redusă la schimbare;
~ stimă de sine scăzută, devalorizare;
~ tulburări ale somnului (insomnii, coşmaruri, somn agitat);
~ tulburări alimentare, etc.

* Grupul de terapie facilitează întâlnirea între persoane cu acelaşi tip de problematici. La aceste întâlniri participanţii pot discuta problemele pe care le întâmpină şi beneficia de sfaturi profesioniste.
Grupurile de terapie dau posibilitatea participanţilor de a schimba experienţe, de a oferi şi primii încurajări şi informaţii.
Este moderat de un psiholog specializat şi se bazează pe: confidenţialitatea celor discutate, respect pentru fiecare membru al grupului, ascultare reciprocă.
Cu ce te poate ajuta un grup de terapie?
Eşti ascultat, sprijinit şi ajutat; găseşti o atmosferă de înţelegere şi sprijin reciproc în care îţi poţi împărtăşi gândurile şi sentimentele; descoperi că nu eşti singurul care trece prin momente dificile; afli cum se descurcă alţii care se află în aceeaşi situaţie ca tine sau în una mai gravă; beneficiezi de sfaturi, idei noi, informaţii pentru a găsi soluţii pentru rezolvarea problemei tale; ai posibilitatea să transformi o problemă în sursă de autocunoaştere şi dezvoltare personală.
Ce presupune participarea la un grup de terapie?
Intâlniri săptămânale pentru o perioadă de timp stabilită de la început; suport şi respect între membrii grupului; respectarea confidenţialităţii.

* Terapia de cuplu este o modalitate de tratament psihoterapeutic, care se adresează cuplurilor ce întâmpină diverse probleme precum: dificultăţi de comunicare, nemulţumire legată de satisfacerea nevoilor şi aşteptărilor fiecăruia, conflicte legate de luarea deciziilor.
Spre deosebire de terapia individuală care se focalizează asupra problemelor personale, terapia de cuplu se centrează pe relaţiile interpersonale.
Şedinţele de terapie se desfăşoară cu ambii parteneri, iar demersul terapeutic urmăreşte: dezvoltarea capacităţii partenerilor de a-şi exprima şi comunica adecvat sentimentele; creşterea capacităţii de înţelegere faţă de sentimentele şi nevoile celuilalt; învăţarea de modalităţi non-agresive de comunicare; învăţarea de modalităţi de negociere a conflictelor; conştientizarea şi modelarea reciprocă a aşteptărilor de rol a celor doi.
În funcţie de aşteptările partenerilor şi de aspectele relevate la primele întâlniri, terapeutul va recomanda continuarea terapiei de cuplu sau combinarea acesteia cu terapie individuală.

Programează şedinţă