Anxietatea este frecvent întâlnită de-a lungul vieţii. Este un sentiment care nu scuteşte pe nimeni şi fiecare dintre noi a fost încercat într-un moment sau altul.
Nivelul anxietăţii se reflecta în comportament şi potrivit lui efectele pot fi pozitive sau dimpotrivă, negative. Când apare într-o situaţie de pericol real vorbim de anxietatea normală, care ne determina să devenim mult mai prudenţi şi să ne îndepărtăm de zona periculoasă. Când apare însă în situaţii în care nu exista un pericol real, când este mai accentuată şi mai profundă devine simptom al unor tulburări: anxietate generalizată, atac de panică, agorafobie, fobii specifice, fobie socială, nevroza obsesiv-compulsiva.

Anxietatea generalizată: „Îmi spuneam că eram un anxios din naştere; îmi petreceam timpul zicând: „Ce o să se întâmple dacă se va petrece un anumit lucru?”, şi aşteptam ca lucrurile să se întâmple rău. În realitate, evenimentele nu se derulau niciodată atât de negru precum credeam eu. Dar aceasta nu mă împiedica să evit în măsura posibilităţilor situaţiile care riscau să fie stresante.”

Atacul de panică: „În toate serile, adormeam cu televizorul şi lumina aprinse, pentru a încerca să deturnez gândurile mele de la accese de panică ce dominau toată fiinţa mea. Aveam o inimă ce bătea atât de puternic încât aveam impresia că va fi expulzată din toracele meu. Îmi pierdeam respiraţia, alternau transpiraţiile reci cu cele calde. Aveam impresia că sunt complet singură şi că nimeni nu putea să înţeleagă cine eram. E practic imposibil cuiva să-şi imagineze acest sentiment, dacă nu l-a încercat el însuşi.”

Agorafobia: „La două luni după prima mea criză de panică, eram absolut incapabil să-mi gestionez viaţa „normală”. Simţeam o teamă în înfruntarea situaţiilor banale ale vieţii cotidiene, de exemplu faptul de a merge la cumpărături într-un supermarket sau a lua masa într-un restaurant: inima îmi bătea puternic şi aveam nevoia de a părăsi locul în care mă găseam pentru a merge rapid la toaletă. Progresiv, am ajuns să evit ieşirea din casă, nu reuşeam să mă confrunt cu viaţa profesională sau chiar compania prietenilor mei. Totul îmi părea prea dificil de suportat, aveam impresia că o să înnebunesc. Ce era mai rău pentru mine, era că nu ştiam şi nu înţelegeam ce mi se întâmplă.„

Fobie specifică : „ În cele mai vechi amintiri ale mele, eu am mereu o teamă de avion. Mă gândesc că aceasta vine în principal din faptul că tatăl meu avea aceeaşi fobie, şi atunci când aveam 21 de ani am călătorit pe calea aerului pentru prima dată. Am reacţionat la angoasa mea bând mai multe pahare de alcool. În anul următor, am reuşit să evit plecarea în vacanţă pentru că urma să am un copil, şi pe de altă parte chiar nu-mi puteam permite. Dar un an mai târziu, călătoria s-a desfăşurat mult mai rău decât prima dată, pentru că eu ştiam la ce să mă aştept. Prin urmare, experienţele mele cu avionul au fost cu adevărat rele astfel încât eu am evitat acest mijloc de transport. Astăzi, nu mergem prea departe în vacanţe.”

Fobie socială: „În toate circumstanţele sociale aveam impresia că toată lumea mă priveşte şi mă simţeam ridicol şi prost. Înainte de a deschide gura, analizăm cu grijă ceea ce voiam să spun dar, de cele mai multe ori, tăceam chitic gândindu-mă că intervenţia mea nu va stârni interesul, căutam cum să mă eschivez fără să atrag atenţia. Am ajuns chiar să evit să merg la cumpărături la supermarket, temându-mă să nu mă întâlnesc cu persoane pe care le cunoşteam.”

Este necesar să apelez la ajutor de specialitate?
Dacă aţi experimentat simptome dintre cele menţionate mai sus, aţi încercat să scăpaţi de acestea şi nu aţi reuşit, este recomandat să apelaţi la ajutor de specialitate. Problemele de anxietate pot fi depăşite cu ajutorul terapiei.
În cadrul programului de terapie veţi învăţa:
– ce este anxietatea şi ce se întâmplă atunci când trăiţi un episod de anxietate;
– să identificaţi factorii declanşatori;
– să gestionaţi simptomele de anxietate;
– să identificaţi resursele personale necesare pentru menţinerea şi optimizarea sănătăţii mintale.
Pentru cine nu poate ajunge la cabinet, vă putem oferi şedinţe de terapie on-line prin intermediul Skype.

~ Programari CABINET~                                                     ~ Programari ON-LINE ~