„La două luni după prima mea criză de panică, eram absolut incapabil să-mi gestionez viaţa „normală”. Simţeam o teamă în înfruntarea situaţiilor banale ale vieţii cotidiene, de exemplu faptul de a merge la cumpărături într-un supermarket sau a lua masa într-un restaurant: inima îmi bătea puternic şi aveam nevoia de a părăsi locul în care mă găseam pentru a merge rapid la toaletă. Progresiv, am ajuns să evit ieşirea din casă, nu reuşeam să mă confrunt cu viaţa profesională sau chiar compania prietenilor mei. Totul îmi părea prea dificil de suportat, aveam impresia că o să înnebunesc. Ce era mai rău pentru mine, era că nu ştiam şi nu înţelegeam ce mi se întâmplă.„

Ce este agorafobia?
Agorafobia este reprezentată de teama resimţită în locurile şi situaţiile (spaţii aglomerate, călătoria cu mijloace de transport în comun, a se află departe de casă etc) în care subiectul ar putea avea un atac de panică, sau din mijlocul cărora îi este dificil să iasă.

Cum se manifestă?
Multe dintre persoanele care suferă de tulburare de panică, ajung să evite situaţii şi locuri pentru că au observat o legatură între acestea şi atacurile lor de anxietate. In momentul în care îşi gestionează anxietatea preponderent prin evitare, ele au dezvoltat deja agorafobia.
Persoanele care suferă de agorafobie evită să rămână singure în afara casei, să se ducă la cumpărături, să traverseze poduri, tuneluri, să traverseze spaţii deschise, să călătorească cu mijloace de transport în comun sau să folosească liftul. Trăiesc stări de panică şi teamă că îşi vor pierde autocontrolul şi că vor leşina în acele locuri de unde li se pare că nu pot ieşi. Devin mai puţin anxioase dacă sunt însoţite de o persoană în care au încredere, sau dacă poartă asupra lor anumite obiecte (un medicament, o sticluţă cu ceai sau apă, etc).

Este necesar să apelez la ajutor de specialitate?
Dacă aţi experimentat simptome dintre cele menţionate mai sus, aţi încercat să scăpaţi de acestea şi nu aţi reusit, este recomandat să apelaţi la ajutor de specialitate. Problemele de anxietate pot fi depăşite cu ajutorul psihoterapiei.
Cabinet Individual de Psihologie Iuliana Condrea vă oferă şedinţe de terapie la cabinet, sau on-line prin intermediul Skype.

~ Programari CABINET~                                                                              ~ Programari ON-LINE ~