859921_486868711375301_2145974621_o„In toate serile, adormeam cu televizorul şi lumina aprinse, pentru a încerca să deturnez gândurile mele de la accese de panică ce dominau toată fiinţa mea. Aveam o inimă ce bătea atât de puternic încât aveam impresia că va fi expulzată din toracele meu. Imi pierdeam respiraţia, alternau transpiraţiile reci cu cele calde. Aveam impresia că sunt complet singură şi că nimeni nu putea să înţeleagă cine eram. E practic imposibil cuiva să-şi imagineze acest sentiment, dacă nu l-a încercat el însuşi.”
Atacul de panică este o frică extrem de puternică sau o stare de disconfort intens, care a apărut dintr-o dată, aparent fără niciun motiv.
Durata poate varia de la câteva zeci de secunde la maxim 15-20 minute, iar intensitatea sa creşte treptat şi de obicei atinge un nivel maxim în aproximativ 5-10 minute.
Simptomele care pot apărea în timpul unui atac de panică sunt: probleme de respiraţie, furnicături, ţiuit în urechi, tremurături sau frisoane, senzaţia de sufocare sau de nod în gât, transpiraţie sau palpitaţii, greaţă, diaree sau alte probleme cu stomacul, senzaţie de ameţeală, de rău, de pierdere a echilibrului sau de leşin, teama de a muri, teama de a-ţi pierde controlul sau de a înnebuni etc.

Cum se manifestă?
Iniţial, atacul de panică este activat de situaţii stresante: conflicte maritale/conjugale, intervenţii chirurgicale, responsabilităţi noi, diverse boli etc. Senzaţiile de activare fiziologică (dificultăţi de respirare, palpitaţii, ameţeli etc.), pot fi interpretate greşit ca fiind semnele unui pericol catastrofal. Interpretările catastrofice pot fi legate de moarte ~atac de inimă, atac cerebral, pierderea controlului ~leşin, a înnebuni şi/sau a te face de râs în public. Interpretările intensifică anxietatea, iar aceasta, la rândul ei, intensifică senzaţiile corporale, intrându-se astfel, într-un cerc vicios.
După experienţa unui prim atac de panică, anticiparea anxioasă a unui alt posibil atac şi o atenţie crescută îndreptată spre identificarea unei stări de rău fizic, măresc probabilitatea apariţiei unui nou atac de panica.
Atacurile de panică se menţin şi continuă să apară din cauza cercului vicios pe care îl formează simptomele fizice, interpretările catastrofice, comportamentul.

Cum influenţează ?
Principala caracteristică a acestei tulburări este frica de panică. Din acest motiv, persoanele care suferă de tulburare de panică ajung să evite situaţii şi locuri pentru că au observat o legatură între acestea şi atacurile lor de anxietate. Evitarea poate conduce la izolare şi afectează negativ calitatea vieţii.

Este necesar să apelez la ajutor de specialitate?
Dacă atacurile de panică devin frecvente, sau dacă vă petreceţi mult timp anticipând cu teamă urmatorul atac de panică, este de dorit să apelaţi la ajutor de specialitate.
Stările continue de anxietate sau panică cu sau fără un motiv aparent, pot fi depăşite cu ajutorul psihoterapiei.

PROGRAMEAZA O SEDINTA