Anxietatea – simptome si manifestari

Anxietatea generalizata
„Imi spuneam ca eram un anxios din nastere; imi petreceam timpul zicand: „Ce o sa se intample daca se va petrece un anumit lucru?”, si asteptam ca lucrurile sa se intample rau. In realitate, evenimentele nu se derulau niciodata atat de negru precum credeam eu. Dar aceastea nu ma impiedica sa evit in masura posibilitatilor situatiile care riscau sa fie stresante.”
Simptome si manifestari: agitatie, senzatie de nod in gat, oboseala, stare de slabiciune, dificultati in concentrare, stare de nervozitate, tensiune musculara sau stare de incordare, tulburari de somn,  preocupare exagerata pentru lucruri cotidiene, obisnuite sau pentru subiecte minore.

Atacul de panica
„In toate serile, adormeam cu televizorul si lumina aprinse, pentru a incerca sa deturnez gandurile mele de la accese de panica ce dominau toata fiinta mea. Aveam o inima ce batea atat de puternic incat aveam impresia ca va fi expulzata din toracele meu. Imi pierdeam respiratia, alternau transpiratiile reci cu cele calde. Aveam impresia ca sunt complet singur si ca nimeni nu putea sa inteleaga cine eram. E practic imposibil cuiva sa-si imagineze acest sentiment, daca nu l-a incercat el insusi.”
Simptome si manifestari: palpitatii, batai puternice si/sau accelerate ale inimii, transpiratii, valuri de caldura sau de frig, amorteala, furnicaturi in corp, tremuraturi sau frisoane, senzatie de sufocare sau de nod in gat, respiratie ingreunata sau senzatia de taiere a respiratiei,presiune, disconfort sau durere in piept, greata, diaree sau alte probleme cu stomacul, senzatie de ameteala, de rau, de pierdere a echilibrului sau de lesin,  teama de a muri, teama de a pierde controlul sau de a innebuni.

Fobiile specifice
„ In cele mai vechi amintiri ale mele, eu am mereu o teama de avion.Ma gandesc ca aceasta vine in principal din faptul ca tatal meu avea aceeasi fobie, si atunci cand aveam 21 de ani am calatorit pe calea aerului pentru prima data. Am reactionat la nagoasa mea band mai multe pahare de alcool. In anul urmator, am reusit sa evit plecarea in vacanta pentru ca urma sa am un copil, si pe de alta parte chiar nu-mi puteam permite. Dar un an mai tarziu, calatoria s-a desfasurat mult mai rau decat prima data, pentru ca eu stiam la ce sa ma astept. Prin urmare, experientele mele cu avionul au fost cu adevarat rele astfel inat eu am evitat acest mijloc de transport. Astazi, nu mergem prea departe in vacante.”       
Simptome si manifestari: O frica este catalogata ca fiind fobie, atunci cand:  frica este persistenta si intensa,  expunerea la stimulul fobic produce invariabil o reactie de frica puternica, individul evita anumite situatii relationate cu stimulul fobic sau indura frica avand o stare de distres semnificativ,  individul este constient ca frica este irationala si excesiva, frica impiedica functionarea individului in viata de zi cu zi.

Anxietatea sociala
Eram foarte timid in toate circumstantele sociale. Aveam impresia ca toata lumea ma priveste si ma simteam ridicol si prost. Inainte de a deschide gura, analizam cu grija ceea ce voiam sa spun dar, de cele mai multe ori, taceam chitic gandindu-ma ca interventia mea nu va starni interesul, cautam cum sa ma eschivez fara sa atrag atentia. Am ajuns chiar sa evit sa merg la cumparaturi la supermarket, temandu-ma sa nu ma intalnesc cu persoane pe care le cunosteam.”
Simptome si manifestari:poate avea simptome emotionale, comportamentale si fiziologice ce  includ:  frica intensa de a fi in preajma unor persoane pe care nu le cunosti,  frica de situatii in care poti fi analizat si judecat, ngrijorarea ca te-ai putea face de ras sau ai putea fi umilit in public, teama ca altii s-ar putea sa observe ca esti anxios, afectarea activitatilor zilnice, evitarea anumitor situatii din cauza fricii de a nu te face de rusine, de a fi in centrul atentiei,  evitarea contactului vizual cu alte persoane.

Tulburarea obsesiv-compulsiva
„Lucram ca vanzatoare intr-un magazin alimentar. Ma temeam tot timpul sa nu inchid pe cineva în magazin la terminarea programului si  sa nu izbucneaca un incendiu cauzat de vreun scurtcircuit la aparatele electrice rămase în priză. Verificam repetat magazinul inainte de inchidere; verificam repetat aparatele electrice daca le-am scos din priză; ma reintoarceam la magazin pentru verificare de aproximativ de 2 ori pe zi, o dată imediat dupa inchidere, inainte de a porni spre casa si a doua oara de acasa.
Eram constienta ca temerile mele sunt nefondate, doar nu se intamplase nimic. Verificările erau supărătoare, imi consumau mult timp, si cauzam neplăceri familiei şi colegilor. Ma simteam foarte neplacut si, daca verificam, ma linisteam. Nu puteam sa nu verific.”
Simptome si manifestari:teama de murdarie, de germeni sau de contaminare cu microbi,  o dorinta de a face rau altor persoane, de a fi violent(a), un sentiment de responsabilitate pentru siguranta si securitatea altor persoane, teama de a nu lovi un pieton cu masina, ganduri puternice si ciudate legate de sexualitate.

Tulburarea de stres post-traumatic
„De-alungul vietii, aproape toti ne confruntam sau suntem martorii unui eveniment groaznic, in fata caruia ne simtim infricosati si neajutorati.Ne moare cineva drag, avem un accident, traim un cutremur sau suntem amenintati de un hot. Stresul, suferinta, teama, pe care le resimtim in urma unui eveniment traumatic (accident, agresiune fizica, viol, moarte) sunt reactii normale care, in timp, se vor diminua. Asta nu inseamna ca vom uita ce s-a intamplat, sau ca nu vom mai fi deloc afectati de amintirea traumei respective, ci doar ca va ramane parte dintr-un trecut, caruia am reusit sa ii gasim un sens si pe care am reusit sa il integram coerent in trecutul nostru. In conditiile in care amintirea traumei ne cauzeaza probleme, din ce in ce mai mari, interfereaza cu viata noastra persoanala şi profesionala si ne afecteaza psihic, din ce in ce mai puternic, atunci e posibil sa fi dezvoltat o tulburare de anxietate, numita tulburare de stres post-traumatic.”
Simptome si manifestari:este o tulburare de anxietate ce se caracterizeaza prin trei mari categorii de probleme: retrairea persistenta a evenimentului traumatic (simptome intruzive), evitarea persistenta a stimulilor asociati cu trauma si simptome persistente de excitatie crescuta.

%d bloggers like this: